P1 – P2 Yetki Belgesi Nedir? Kimlere Verilir?
P1 – P2 yetki belgesi, ticari amaçla dağıtım yapmak isteyen şirketlerin sahip olması gereken bir evraktır. Sebebiyse, Türkiye’de şirketlerin dağıtım yapmasının bazı şartlara bağlanmış olmasıdır. Bu şartlar arasında yetki belgeleri ilk sırada gelir. Bu doğrultuda, dağıtım yapılan alana ve şirketin büyüklüğüne bağlı olarak işletmelerin P1 veya P2 belgesi almaları gerekir.
Bu belgeler, işletmelere verilmektedir. Bu sebeple moto kuryeler ya da o işletme adına çalışan diğer kişiler edinemezler. Yapılacak olan dağıtımın hangi bölgeleri kapsayacağı da P1 – P2 yetki belgesi ile belirlenir.
P1 Yetki Belgesi Kimlere Verilir?
İl içinde dağıtım yapabilme yetkisi kazandıran bu belgeyi edinecek kişilerin bazı koşulları karşılaması gerekir. Böylece hizmet ili olarak belirtilen bölge sınırları içerisinde faaliyet yürütebilme hakkı kazanılır. Unutmamak gereken bir diğer nokta belgenin yalnızca dağıtım hizmetlerinde geçerli olduğudur. P1 yetki belgesi edinen kişiler yük nakliyesi gibi faaliyetlerde bulunamazlar. Belgeye sahip olabilmek için karşılanması gereken şartlar ise şunlardır:
- İşletmeye ait minimum 5 adet motorlu taşıt olması
- Minimum 12.000 TL işletme sermayeye sahip olunması
- Şirkette aktif olarak çalışan, 5 adet dağıtım personeli bulunması
Bu şartları sağlama noktasında P1 – P2 yetki belgesi için kullanılan motorlu taşıtların aynı tipte olması gerekmez. Örneğin, 3 adet motosiklet ve 2 adet araba bulundurmanız da yeterlidir. Toplam 5 araç bulundurmak, 5 personele sahip olmak ve diğer sermaye şartını sağlamak belgeyi alabilmenizi sağlar.
P2 Yetki Belgesi Kimlere Verilir?
P2 belgesinin farkı sadece hizmet ili içinde değil, yurt içi taşımacılıkta da kullanılabilmesidir. İl sınırları dışına çıkarak taşımacılık yapmak ya da ülke içinde farklı coğrafi bölgelerde ofisler açarak hizmet vermek için kullanılır. Gerektirdikleri ise şunlardır:
- İşletmeye ait minimum 30 adet motorlu taşıt
- Minimum 25.000 TL işletme sermayesi
- 7 coğrafi bölgede, ikişer adet (farklı illerde) şube
P1 belgesinden farklı olarak, P2 yetkisinde farklı coğrafi bölgelerde hizmet verebilmek için şube açma şartı da bulunur. Bunun dışında kullanılacak araçların 20 yaşından küçük olması, en az bir adet ODY 4 ve ÜDY 4 belgesi bulunan personelin istihdam edilmesi gerekir.
P1 – P2 Yetki Belgesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yetki belgelerine sahip olmak için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının bölge müdürlüklerine başvurulmalıdır. Ardından, şirket ile ilgili bazı belgelerin doldurulması gerekir. Evrakların kontrol edilmesi ve şartların sağlanması durumunda, bakanlık tarafından şirketiniz adına açılan hesaba harç ücreti ödenmelidir.
Bu belgeler Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından süreli olarak verilmektedir. Belge ücretleriyse yıldan yıla değişiklik gösterir. Yenilemek için bitiş süresinden en az 6 gün öncesinde müracaat etmek gerekir. Geçerlilik süresi esnasında belgeyi almak için istenen şartların kaybedilmesi durumunda ise (örneğin aracın yanması, çalınması, personelin işten çıkarılması gibi) bakanlığa bilgi verilmeli ve ilgili şartlar yeniden sağlanmalıdır.
Kendi Motoruyla Kurye Nasıl Olunur? Cevabını öğrenmek isterseniz, yazımıza göz atabilirsiniz.