Kuryelik, son yıllarda özellikle e-ticaret sektörünün gelişmesiyle birlikte popüler bir meslek haline geldi. Birçok kişi kendi aracıyla veya kiraladığı bir araçla bu işi yaparak gelir elde etmeye çalışıyor. Bu nedenle kuryelik için şahıs şirketi kurma fikri hemen hemen herkes için cazip bir fikir. Peki, kuryelik için şahıs şirketi nasıl açılır? Kurmak için neler gerekli? İçeriğimizde tüm detaylara değineceğiz.
Şahıs Şirketi Nedir?
Şahıs şirketi, tek bir kişinin sahip olduğu ve yönettiği, işletmecisinin de kendisi olduğu ticari bir yapıdır. Belirli bir sermayeye ihtiyaç yoktur. Yanı sıra, herhangi bir ortak bulma zorunluluğu da söz konusu değildir.
Şahıs Şirketi Kurulum Aşamaları Nelerdir?
Şahıs şirketi, ticari faaliyet yürütmek isteyen bir veya daha fazla gerçek kişi tarafından oluşturulan bir işletme türüdür. Kurabilmek için gerekli olan belgelerse aşağıdaki gibidir:
- Noter onaylı imza sirküsü ve imza tescil beyannamesi
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Vesikalık fotoğraf
- Faaliyet göstereceğiniz adresin kira kontratı veya tapusu
- E-devlet üzerinden ya da vergi dairesinden temin edilecek başvuru belgesi
Bu belgeleri hazırladıktan sonra, şirket kaydı için vergi dairesine başvurmanız gerekir. Ardından, vergi hesap numarası için başvuru yapmalı ve yoklama memurlarının iş yerinize gelmesini beklemelisiniz. Daha kolay bir yöntem olarak e-devlet üzerinden de pratik şekilde başvuru yapabilirsiniz.
Son olarak, şirketinizin mali işlemlerini kaydetmek için gerekli defterleri edinmeniz ve notere onaylatmanız gerekmektedir. Bu aşamada defterlerinizi mali müşaviriniz aracılığıyla da temin edebilirsiniz. Ardından şahıs şirketi kurma işlemi tamamlanmış olacaktır. İşletmeniz 2-3 iş günü içinde aktif hale gelecektir.
Şahıs Şirketi Kurmanın Avantajları Nelerdir?
Şahıs şirketi kurmanın girişimcilere sağladığı bazı önemli avantajlar vardır. Bu avantajlar aşağıdaki gibidir:
Kurulumu kolay ve hızlıdır. Ortalama 1-2 iş günü içinde kurulabilir.
- Sermaye gereksinimi yoktur. Tek kişi tarafından kurulabilir ve işletilebilir.
- Muhasebe ve Mali Müşavir giderleri diğer şirket türlerine kıyasla daha düşüktür.
- Belirli bir dilime kadar vergi oranları diğer şirket türlerine nazaran daha düşük seviyededir. Gelire göre artan oranlı bir vergi sistemi vardır.
- Kapanış işlemleri 1 günde yapılabilmektedir.
- Defter tasdik ücretleri düşüktür.
Yukarıdaki kazanımlar, özellikle serbest girişimcilerin şahıs şirketi sistemini tercih etmelerindeki en büyük etkendir. Ancak, limited şirketler için vergi oranı %20 olarak sabitlenmişken, yüksek bir ciroya sahip olan şahıs şirketleri için vergi oranı %35’e kadar çıkabilir. Bu tarz bir işletme kuracakların bu noktaya dikkat etmesi de oldukça önemlidir.
Kuryelik İçin Şahıs Şirketi Kurmak Zorunlu mu?
Normal şartlarda kuryelik için şahıs şirketi kurma zorunluluğu yoktur. Yapmış oldukları iş modeli “Esnaf Kurye Modeli” olarak adlandırılır. Bu modelde kuryeler birden fazla yerde, istedikleri zaman, istedikleri süre boyunca çalışabilirler. Kendi vergi ve sigorta yükümlülüklerinden kendileri sorumludurlar.
Bazı şirketlerde çalışabilmek adına kuryelik için şahıs şirketi kurma zorunluluğu oluşabilir. Bu durumda kuryeler, yukarıda belirtilen şahıs şirketi kurma adımlarını uygulayarak kendi şirketlerini hayata geçirebilirler.
Kendi motorunuzla kurye olmak istiyorsanız, detaylı bilgiler için yazımızı inceleyebilirsiniz.