Kendi Motoruyla Kurye Nasıl Olunur?
Günümüzde internet üzerinden online alışveriş, eve servis gibi hizmetlerin sıklıkla tercih edilmesiyle kuryelik önemli bir meslek haline gelmiştir. Özellikle motorlu taşıma, işletmelerin teslimat süreçlerini daha hızlı hale getirmek için en çok kullandığı yöntemlerden biridir. Gün geçtikçe insanların ilgisini çeken bir meslek haline gelen kuryelik, yapmak isteyenlerin aklına ise “Kurye nasıl olunur?” sorusunu getirir. Cevap olması adına sizler için rehber niteliğinde bir içerik hazırladık.
Motorlu Kurye Ne İş Yapar?
Motorlu kuryeler, genellikle en güvenilir şekilde yemek, paket, belge gibi ürünleri teslim eden görevlilerdir. Bu kişiler, belirli bir mahallede ya da şehrin tamamında çalışabilirler. Trafiğin yoğun olduğu yerlerde daha hızlı hareket edebildikleri için sıklıkla tercih edilirler.
“Kurye nasıl olunur?” diye soranların öncelikle bilmesi gereken nokta, her meslekte olduğu gibi bu alanda da büyük sorumluluklarının olduğudur. Şu şekilde sıralanabilirler:
- Hızlı ve güvenli teslimat gerçekleştirmek
- Teslimat takibini ve güncellemeleri zamanında yapmak
- Gerekirse ürünleri ambalajlamak ya da paketlemek
- En önemlisi ise trafik ve güvenlik kurallarına uymak
Sorumluluklara uymak kuryenin insiyatifine kalmış bir şey değildir çünkü geç teslimat, takip etmemek gibi sorunlar iş kaybına neden olabilir. Ayrıca, trafik kurallarına uymamaksa yaralanmalara ve hatta ölümlü kazalara bile yol açabilir.
Kurye Nasıl Olunur?
Son zamanların en revaçta olan mesleklerinden biri olan kuryelik, göründüğü kadar kolay değildir. Aslına bakıldığında okur yazar olmak dışında belli bir eğitim şartı yoktur. Ancak, trafiğe çıkılacağı için güvenli sürüş bilgisi ve hızlı hareket edebilme kabiliyeti olması gerekir.
Kurye olabilmek için gereken unsurlar şirketten şirkete değişse de şartlar genellikle şu şekildedir:
- Motorun gücüne göre A1, A2 ya da B sınıfı ehliyete sahip olmak
- Çalıştığı yerdeki cadde ve sokakları iyi bilmek
- Hızlı ve tempolu çalışma koşullarına uyum sağlamak
- Trafik ve güvenlik kurallarına uymak
- Görme ve duyma sorununun olmaması
- İyi zaman yönetimi
Bu şartların dışında, motorlu kurye olabilmek için en önemli gereklilik, 18 yaşından büyük olmaktır. Ek olarak, müşterilerle etkileşim halinde olunacağı için iyi iletişim becerisine sahip olmak da gereklilikler arasında yer alır.
Kendi motoruyla kurye olmak isteyenlerin de benzer şartları sağlaması gerekmektedir. Ancak bunlara ek olarak bazı farklı koşulları da bulunur. En önemlisi, şahıs şirketine sahip olmalarıdır. Eğer 29 yaşından küçük birisi şirket açarsa gelir vergisinden muaf olur ve ayrıca genç girişimci olacağı için bir yıllık sigorta ödemesi de devlet tarafından karşılanır.
Kişilerin kendi motorlarıyla kurye olabilmek için sağlaması gereken diğer şartlar ise şunlardır:
- En az 100-150 CC büyüklüğünde motora sahip olmak
- Motorlu kurye olarak daha önce çalışmış olmak
- Adli sicil kaydının olmaması
- Aktif ceza puanının olmaması
Tüm bu şartları sağlayan kişiler bir şirketle anlaşarak teslim ettikleri paket başına ücret alarak ya da tam zamanlı çalışıp, maaş kazanarak bu işi yapabilirler.
Motorlu Kurye Çalışma Şartları Nasıldır?
Motorlu kuryelerin çalışma şartları; işverenden işverene, işin yoğunluğuna ve çalışılan bölgeye göre değişebilir. Ancak, genel olarak bakıldığında çoğu kuryenin çalışma saatleri esnektir. Bazı günler gündüz saatleri yoğunken bazı günler gece saatleri yoğun olabilir. Motorlu kuryeler her mevsimde çalıştıkları için yağmur, kar gibi zorlu hava koşullarında araç kullanmak zorundalardır.
Kendi motoruyla çalışan kuryeler için ise bu şartlar biraz daha esnek hale gelebilir. Örneğin, bir kişi gündüzden bütün işlerini halledebilirken bir diğeri geceleri çalışmayı tercih edebilir.
Kurye Firması Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler ile ilgili bilgileri yazımıza göz atarak öğrenebilirsiniz.