Faturaların internet ortamında düzenlenmesi, paylaşılması ve takip edilmesi e-fatura olarak adlandırılır. 2010 yılından bu yana varlığını sürdüren bu sistem sayesinde hem zamandan hem de maliyetten tasarruf edilir. Birçok avantajı olan e-faturanın, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartları mevcuttur. Örneğin, bazı şirketlerin bu sisteme dahil olması şarttır. Tüketiciler bu noktada “Kurye e-fatura zorunlu mu?” sorusuna yanıt ararlar. Cevap vermek için içeriğimizde kurye sektöründe e-faturanın yerine değineceğiz.
Kurye Şahıs Şirketi Kurabilir mi?
Esnaf kurye modeli, birçok kişinin tercihidir. Bu sistem sayesinde kişilerin istedikleri firmayla anlaşmaları ve mesailerini kendi başlarına belirlemeleri mümkün hale gelir. Serbest çalışmayı tercih eden kuryeler, şahıs şirketi kurabilirler. Yapabilmek içinse gerekli belgelerin hazırlanması ve vergi dairesine başvurulması gerekir. Süreç olumlu tamamlandığı takdirde şirket kurulur. Ardından vergi levhası alınır.
Kurye Şirketi E-Faturaya Geçebilir mi?
Şahıs şirketi kuran kişilerin e-arşiv fatura mükellefi olmaları söz konusudur. Bu noktada, “Kurye e-fatura zorunlu mu?” sorusu daha önemli hale gelir. Bu alanda çalışan kişiler, isteğe bağlı olarak e-fatura sistemine başvuru yapabilirler. Bir başka deyişle, kurye e-fatura zorunlu değildir. Ancak, bazı e-ticaret platformları, çalışanlardan bu sisteme dahil olmalarını talep edebilirler.
E-Fatura, şahıs şirketleri için ciddi bir avantajdır. Bu sistem, hem profesyonellik hem de tasarruf açısından en iyisini vadeder. Ödemelerde sorun yaşanmaması ve faturaların asla kaybolmaması da e-faturanın sunmuş olduğu avantajlar arasında yer alır. Şahıs şirketleri, aracılar sayesinde devlet dairesine dahi gitmeden bu sisteme geçme şansını elde ederler.
E-Faturaya Nasıl Geçiş Yapılır?
Gelir İdaresi Başkanlığı, GİB Portal ya da yetki sahibi entegratör kuruluşlar aracılığıyla bu sisteme dahil olmak mümkündür. Başvuru sürecini sorunsuz bir şekilde atlatanlar, GİB internet sitesi üzerinden işlemlerini gerçekleştirebilirler.
Geçiş yapması zorunlu olan işletmelerin doğrudan mali mühür veya e-fatura sistemine dahil olmaları söz konusudur. Bunun yanı sıra, isteğe bağlı olarak geçmek isteyenler için herhangi bir kıstas yoktur. Yalnızca faaliyetlerine 1 Temmuz 2022 ve sonrasında başlayan işletmelerin ilk üç ay içerisinde sisteme dahil olmaları gereklidir.
E-Faturanın Avantajları Nelerdir?
Elektronik olarak düzenlenen ve internet üzerinden iletilen bu faturaların kağıt versiyonlarından bir farkı yoktur. Şirketler, GİB tarafından yetkilendirilmiş kurumlar aracılığıyla bu sisteme dahil olabilirler. 509 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği doğrultusunda bazı işletmelerin e-fatura düzenine geçmesi şarttır. Ancak hatırlatmak isteriz ki, kendi istekleriyle bu sisteme dahil olan şirketler de mevcuttur.
E-Fatura sistemine sahip olmanın avantajları şu şekilde özetlenebilir:
- E-faturanın baskı, postalama ve arşivleme gibi giderleri yoktur. Ayrıca, faturaların düzenlenmesine ve denetlenmesine ihtiyaç duyulmaz. Şirketlere zaman ve maliyet avantajı sunar.
- Sistemine adapte olmak çok kolaydır. Şirketler, geçiş sürecinde herhangi bir sorunla karşılaşmazlar.
- E-Fatura, kağıt faturalara kıyasla çok daha güvenilirdir. Hata oranı azdır.
İşlerini daha hızlı bir şekilde halletmek, düzenini oturtmak ve giderlerini azaltmak isteyenler, bu sisteme dahil olmalıdırlar.
“Kuryelik için Şahıs Şirketi Nasıl Açılır?” adlı yazımıza da göz atarak detayları öğrenebilirsiniz.