Kendi işinizi kurmak, ilgi alanlarınız ve yetenekleriniz aracılığıyla başkalarına hizmet sunmanın ve kazanç sağlamanın en ilgi çekici yoludur. Eğer taşımacılık, ilgi alanlarınız ve yeteneklerinizle örtüşüyorsa, 5 Adımda kurye şirketi kurma rehberimizi mutlaka inceleyin!
Kurye Şirketi Nedir ve Ne İş Yapar?
Kurye şirketi, çeşitli paketlerin bir yerden başka bir adrese güvenle taşınmasını sağlayan hizmetler sunar. Temel görev taşınacak mal ve malzemenin zarara uğramadan taahhüt edilen sürede teslim edilmesidir.
Mal ve ürüne bağlı olarak kurye işi çeşitlenebilir. Kimi şirketler belirli bir konumda çalışmaktayken kimileri daha geniş bir alanda hizmet verir. Kuracağınız şirketin teknik detaylarını öğrenmeden önce ne tür bir hizmeti ön gördüğünüzü belirlemeniz yararınıza olacaktır. Bu nedenle aşağıdaki hizmet türlerinden biri üzerine yoğunlaşarak işe başlayabilirsiniz:
- Yerel hizmetler: Yalnızca belli bir alanda hizmet veren firmalar bu alanda çalışmaktadır. Motorlu kurye şirketi kurmak da bu türden bir start-up projesidir.
- Zaman odaklı hizmetler: Acele kurye hizmeti kimi zaman karşılaşabileceğiniz bir proje biçimidir. Zaman odaklı hizmetlerde kurye şirketi belirli bir zamanda teslimatı taahhüt etmektedir. Özellikle eczacılık sektörü, zaman odaklı kurye hizmetinden faydalanmaktadır.
- Uluslararası taşımacılık: Teslimat işlemlerinin uluslararası alanda faaliyet göstermesini isteyen şirketler de bulunmaktadır. Bunlar ithalat ve ihracat konusunda gerekli bilgilere ve evraklara sahip şirketlerdir. Kazancın sermayeye oranla büyüdüğü bu hizmet, daha geniş çaplı bir seçenek olarak belirmektedir.
İlk aşamada bu ve benzeri seçeneklerden kendi sermayenize ve ilginize en yakın olanı belirleyebilirsiniz.
Moto Kurye Firmaları: Hızlı ve Güvenilir Teslimat başlıklı içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.
Kurye İşi Kurmanın 5 Adımı
Kurye şirketi kurma maliyeti aklınızı meşgul etmeden önce adım adım ne yapmanız gerektiğini bilmek önem arz eder. Bu durumda başlangıç noktanızı daha kolay belirleyebilir ve yapmanız gerekenler konusunda çok daha bilinçli hale gelebilirsiniz.
- Çalışma Alanını Belirleyin: Daha önce de belirttiğimiz gibi çalışma alanınızı ve biçiminizi ilk etapta belirlemek daha sonraki aşamalarda işinizi kolaylaştıracaktır. Kurye şirketi kurmak için gerekli evraklar, çalışma alanınıza göre değişiklik göstereceği için bu aşama oldukça önemlidir. Bu aşamada seçtiğiniz alanla ilgili piyasa araştırması yapmak da insanların ihtiyaçlarını belirlemek adına önemlidir.
- Yasal Şartları Öğrenin: Yasal sınırları ve gereklilikleri bilmek projenizi hayata geçirirken zaman kaybetmemenize ve her şeyi doğru biçimde gerçekleştirmenize olanak tanır. Şirketinizin;
- Şahıs şirketi mi ortaklık mı olacağı,
- Ruhsatlandırma,
- Vergilendirme vb. detayları, bu süreçte araştırılması gerekenlerden bazılarıdır.
- Maliyet Hesabı Yapın: Şirket projenizi hayata geçirmeden önce maliyet tablosu oluşturmak da faydanıza olacaktır. Böylelikle şirket için harcama yaparken ortaya çıkacak ek masrafları da öngörmüş olursunuz. Herhangi bir sürprizle karşılaşmamak için bu adım da önem taşımaktadır.
- Gerekli Araçları Edinin: Şirketinizle ilgili zihinsel tasarımı gerçekleştirdiyseniz artık ihtiyaç duyacağınız araç ve malzemeleri edinmeye başlayabilirsiniz. Yeterli sermayeye sahipseniz araç ve malzemeleri hemen edinebilirsiniz. Eğer maliyet raporuyla sermayeniz arasında açık varsa, destek kredilerine başvurmanız mümkündür.
- Şirket Politikasını Belirleyin: Şirketinizin hangi müşteri kitlesine hitap edeceği, çalışanlarınızın maaş ve sigorta durumu, reklam gibi tüm detaylar bu aşamada belirlenmelidir. Ne yapacağınızı ve nasıl yapacağınızı önceden bilmek oluşabilecek olumsuzluklara karşı da erken önlem almanızı sağlayacaktır.
Bu adımlarla, planlı ve düzenli bir şekilde yatırım yapabilir, işinizi kısa vadede istediğiniz ölçüde büyütebilirsiniz.
Esnaf Kurye Olmak Mantıklı Mı?
Esnaf kurye şahıs şirketi kurmak kurye işine girmek isteyenlerin tercih ettiği seçeneklerden biridir. Bir firmaya bağlı çalışmak istemeyen motorlu kuryeler, kendi esnaf kurye şirketini kurarak çalışma imkanı bulmaktadır. Bu durumda motorlu kuryeler, kendi kazançlarını belirleyebilir ve çalışma saatlerinde de esneklik sağlayabilirler.
Kendi şirketiyle çalışmak isteyen moto kuryelerin; sigorta, ruhsat, sözleşme gibi resmi işlemleri de gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Esnaf kurye olabilmek için faturalandırma, ruhsatname gibi konularla ilgili detaylı bilgi sahibi olmak gerekir. Çalışma sırasında resmi işlemleri kendi başına hallediyor olmak ilk etapta zorlayıcı gözükse de sistem oturduktan sonra kolaylık sağlayacaktır.
İlk etapta gerekli belgeleri düzenlemesi için bir muhasebeciyle çalışmak daha mantıklı olacaktır. Bu işlemin ardından düzenlenen evrakları vergi dairesine iletmek ve başvuruda bulunmak gerekir. Vergi dairesinin olumlu değerlendirmesinin ardından irsaliye ile çalışmaya başlamak mümkündür.
Kendi şahıs şirketini kurmak hem bireysel hem de anlaşmalı firmalarla çalışmayı mümkün kıldığı için avantajlı bir seçenektir.